Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

Köszöntjük Tardona község weboldalán!

Tardona környéki látnivalók

Látnivalók:
Akácos úti pincék

Egyedülálló az Akácos völgyben a szurdok oldalába vájt pincékből álló pincesor. A többségét ma is használják, a pincesor egyes pincéit még a XV. században vájták.  Nagyon hangulatos sétát tehetünk, megcsodálva az itt épült pincék egyediségét és az építők leleményességét. A pincesor sokat látott történelme során a népnyelv szerint a híres betyár Vidróczki Marci is megfordult itt, valamint a II. világháború során óvóhelyként is használták.
A tardonai bor a maga nemében egyedülálló, mert a környező dombokon az éghajlati 
viszonyok miatt az egri szőlőskertekben termő nemesebb szőlőfajták ezen a vidéken már nem érzik igazán jól magukat, és errefelé az ún. direkt termő szőlőt termelik, amiből egy zamatos és jellegzetes ízvilágú rozé bort állítanak elő. A tardonai bor és az abból készült fröccs nélkül el sem képzelhető egy jó nyári szalonnasütés, vagy disznótoros vacsora.
Tardona-vulkán

A Bükk hegységtől illetve az Upponyi-hegységtől ÉK-re eső Tardonai-dombság miocén üledékekből (andezit és andezit-breccsa)  és vulkanitokból áll. A Köbölic-tetőn andezit illetve annak tufája is megtalálható. Ezek helyi kitörési központból származnak. Az eredeti vulkán több kürtővel rendelkezett. Mára már csak sziklák, sziklakibúvások jelzik eredeti helyét. Területe: Fehér-völgy és környéke, Sötét Mihály-erdő, Disznó-bérc, Fehér-kő lápa, Örvényvölgy, Körtvélyes-bérc, Nagy-bérc környéke, Szoros-völgy, Szarmadicska, Nyír-völgy, Baglyas-tető. A fenti területeken egyedülálló harmad-időszaki (miocén) szubvulkáni tevékenység földtani emlékei találhatók. Ezen kívül értékes erdőtársulásokkal és jelentős tájképi értékkel bíró terület. 
 
A környékbeli településekre vezető utak (Kazincbarcika, Dédestapolcsány, Mályinka, Varbó) szép fekvésük, mérsékelt forgalmuk miatt kiválóan alkalmasak kerékpártúrázáshoz. Motorosok számára pedig a távolabbi célpontok, hegyi utak is érdekes, izgalmas motorozást ígérnek.  A falu környéki hegyi utak, ösvények kiváló terepet jelentenek a hegyi kerékpárosoknak, túrázóknak, és túramotorosoknak. Mindemellett számtalan látnivaló várja az ide látogatókat a környéken, többek között Lillafüred és a csónakázótó, Eger és történelmi belvárosa, Miskolctapolca barlangfürdője és mindössze néhány kilométerre található Bánkút, Magyarország egyik kedvelt síterepe. 
 
Kirándulások Tardonáról
 
A falut átszelő patakot követve, a piros vagy a kék+ jelzésen indulhatunk el a Magas-Bükk és a Fennsík irányába. Körülbelül 2 óra alatt érjük el annak karsztforrásait (Hármas-forrás), innen megközelíthető a Buzgó-kő, az egykor barlangszállásként működő Odvas-kő, vagy továbbmehetünk a Mária-forrást érintve a Látó-kövek felé. Innen már csak néhány perc Szentlélek, ahol egy XIII. századi pálos kolostor romjai és egy turistabüfé vár bennünket (8 km). Innen egy meredek lejtőn könnyen leereszkedhetünk az egykor csak szlovákok által lakott Ómassára (ahová csak délben süt be a nap). Itt akár buszra is szállhatunk, hogy továbbmenjük Újmassáig (Őskohó), Garadnáig (Pisztrángos) vagy Lillafüredig. Innen Miskolcon keresztül busszal juthatunk haza, vagy a 15 km-t ismét megtéve hazagyalogolhatunk. Szentlélek egy másik útvonalon is megközelíthető (Hársas-forrás, Farkasgödör-lápa, Örvény-kő).
 
Rövid gyalogtúrával elérhetőek a szomszédos falvak, Mályinka és Dédestapolcsány. A Dédesi vár szerény romjai a várhegyet leküzdve láthatóak, vele szemben a "Kisvár" nevű szikla 50 méteres függőleges falát előszeretettel háborgatják sziklamászók. Továbbmenve felkereshetjük Bánkutat, a Bálványt, vagy a Bükk más 900-as csúcsait, avagy a Fennsíkot. Dédestapolcsány mellett található a vadregényes lázbérci víztározó, ami nagyon kedvelt horgászhely, de egyben nagyon kellemes helyszín egy könnyű sétához és piknikhez. A víztározóhoz is könnyen eljuthatunk gyalog is, de akár át is biciklizhetünk Tardonáról. 
 
Ezen kívül számtalan egyéb útvonalat is bebarangolhatunk, a kirándulások során lehetőségünk van gyógynövények, erdei gombák és erdei termések gyűjtésére is. Természetesen a Bükki Nemzeti Park területén szigorú szabályok érvényesülnek, a természet és a környezet védelmére ezeken a területeken fokozottan figyelni kell. 
Autós kirándulások
 
Ha Tardonát választjuk kiindulási pontnak, akkor számos érdekes célpontot találhatunk maximum egy-másfél órányi távolságra. 
 
Bánkút és a Bükk-fennsík (sípályák, lipicai ménes, Nagymező)
Lillafüred, Ómassa, Garadna (vízesés, csónakázótó, Palota-szálló, kisvasút, pisztrángos, őskohó, cseppkőbarlang, ősember barlang)
Aggtelek, Jósvafő (cseppkőbarlang, hucul ménes, Nemzeti Park)
Szilvásvárad (Szalajka-völgy, Lipicai ménes, lovaglási lehetőség, erdei vasút)
Miskolc, Miskolctapolca, Diósgyőr (belváros, barlangfürdő, Diósgyőri vár, Vadaspark)
Eger (az egri vár, gyógyfürdő és strand, valamint a Szépasszony-völgy pincéi)
Szlovákia (Krasznahorka, Andrássy-kastély (Betlér), Dobsinai jégbarlang, sípályák, 
pisztrángos vizek)


Környékbeli események

Igazi látványosság az évente kétszer megrendezett Dédesi Vásár, ami országos állat- és kirakodóvásárnak minősül
Szilvásváradon szinte minden hétvégére jut valamilyen rendezvény, nagyobb ünnepekkor pedig óriási sokadalom hömpölyög az utakon és utcákon (lovasnapok, lóárverés, pisztráng napok, főzőverseny, kutyakiállítás, stb.)
Kazincbarcikán már hagyomány a motoros-találkozó, valamint a város egyik központi 
helyszíne a Borsodi Művészeti Fesztiválnak. 
A miskolci nyári Opera-fesztivál már nemzetközi hírű, és szintén nagyon érdekes és látványos programsorozatot tartalmaz a tél egyik fontos eseménye, a Kocsonya-fesztivál
Szlovák-magyar kezdeményezés a szintén évente megrendezésre kerülő Gömör-Expo