Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

Köszöntjük Tardona község weboldalán!

Jókai Mór Emléktúra

KÖZLEMÉNY: a 2020.03.28. napjára meghirdetett Jókai Mór Emléktúra elmarad!

Jókai Mór Emléktúra

 

A hagyományokhoz híven, 1973 óta minden év utolsó szombatján kerül megrendezésre a Jókai Mór Emléktúra Tardonán. A túra Jókai Mór Tardonán való tartózkodásának állít emléket, mivel az 1848-49-es szabadságharc idején falunkban talált menedéket üldözői elől Magyarország neves írója.

 

A 'nagy mesemondó' és szabadságharcos Tardonán eltöltött hónapjainak a méltó megünneplése ez a túra, melyre méltán büszke Tardona, hiszen ez a kis falu is hozzájárult országunk egyik nagy irodalmi és történelmi alakjának megmentéséhez a megtorló osztrák hatalomtól.

 

Az író tardonai tartózkodásakor főleg festett, és sokat barangolt a Bükkben, kedvenc kirándulóhelye volt az Örvénykő (Pogányoltár), ahol egy emlékmű őrzi a múlt tanúságát. Bükki barangolásai és tardonai emlékei több művében is megjelenik, mint például a Barátfalvi lévita, A tengerszemű hölgy, valamint a Forradalmi csataképek 1848-49-ből.

 

Rövid ismertető:

A túra egy egyedi útvonalon végig haladó gyalogtúra.

A rendezvény egy versenynek is helyet ad, amely során a nevező csapatok műveltségi és ügyességi feladatokat megoldva haladnak végig az „állomásokon”. A visszafelé vezető út ugyanazon az útvonalon történik, mint a kifelé vezető út. A túra során külön ez alkalomra kihelyezett jelzések segítik a tájékozódást és az ellenőrző pontok megtalálását.

A gyalogtúra a községi sportpálya mellett lévő Szabadidőközponttól indul, ahonnan a Hársas-forrás, Farkasgödör és Buzgókő érintésével jutnak fel a túrázók a 773 méter magas Örvénykőre, a Jókai Mór Emlékműhöz, majd innen az utolsó ellenőrző állomásra, Szentlélekre.

Táv:  Tardona- Szentlélek kb 14 km (oda-vissza kb 28 km)

Tardonán a visszatérő csapatokat közös ebéd, Jókai bableves várja. 
Az első 6 helyezett csapat díjazásban részesül, külön gyermek és felnőtt kategóriában. A legjobban teljesítő felnőtt csapat a díj mellett egy évre megkapja a Jókai Emléktúra vándorkupáját. 

Információk a túráról: 
Időpont: minden év március utolsó szombatja
Nevezni reggel 7.15-től 10:00 óráig lehet a tardonai sportpálya mellett található Szabadidőközpontban (Hunyadi utca vége), ahonnan a csapatok a nevezést követően meghatározott időközönként indulnak 

 

A nevezési díj 1000,- forint/fő 
Gyermekeknek 14 év alatt a nevezési díj 800,- forint. 

A nevezési díj magában foglalja a reggeli zsíroskenyeret, teát, a forralt bort, Jókai bablevest és desszertet.

 

A regisztrációnál minden csapat kap egy „indulócsomagot” , amely tartalmazza a karszalagot, menetlevelet, reggeli és ebédjegyeket, térképet az útvonallal és emléklapot.

Ebédjegy külön is megválható: felnőtt 500 Ft/fő   14 év alatt 300 Ft/fő


Szentlélekről gyalogosan, illetve busszal is vissza lehet Tardonára visszaérkezni. A buszt külön térítés ellenében lehet igénybe venni (Nevezésnél kedvezményes ár, helyszínen teljes árú.).

 

Napi program időszerinti beosztása (változás jogát fenntartjuk, az időpontok csak irányadóak) :

7:00: Gyülekező a Sportpályánál, Megnyitó

7:15-10:00: A csapatok regisztrálása és időközönként való indítása

12:00- 17:00: Csapatok visszaérkezésének várása, ebéd kiosztása jegyek ellenében

16:00: Tombola

17:00: Eredményhirdetés