Köszöntjük Tardona község weboldalán!

Jókai Mór Emléktúra

A Jókai Mór Emléktúra 1973 óta kerül megrendezésre Tardonán. A rendezvény Jókai Mór tardonai tartózkodásának emlékére kerül megszervezésre, mivel az 1848-49-es szabadságharc idején falunkban lelt menedékre üldözői elől Magyarország neves írója.
A 'nagy mesemondó' és szabadságharcos Tardonán eltöltött hónapjainak a méltó megünneplése ez a túra, melyre méltán büszke Tardona, hiszen ez a kis falu is hozzájárult országunk egyik nagy irodalmi és történelmi alakjának megmentéséhez a megtorló osztrák hatalomtól. 

Az író tardonai tartózkodásakor főleg festett, és sokat barangolt a Bükkben, kedvenc kirándulóhelye volt az Örvénykő (Pogányoltár), ahol egy emlékmű őrzi a múlt tanúságát. Bükki barangolásai és tardonai emlékei több művében is megjelenik, mint például a Barátfalvi lévita, A tengerszemű hölgy, valamint a Forradalmi csataképek 1848-49-ből.
Az emléktúra (Programismertető):
A túra egy egyedi útvonalon végighaladó gyalogtúra, mely során a nevező csapatok ügyességi és műveltségi feladatokat megoldva haladnak végig az ellenőrző pontokon. A túra során külön ez alkalomra kihelyezett jelzések segítik a tájékozódást és az ellenőrző pontok megtalálását. 
A gyalogtúra a községi sportpálya mellett lévő Szabadidőközponttól indul, ahonnan a Hársas-forrás, Farkasgödör és Buzgókő érintésével jutnak fel a túrázók a 773 méter magas Örvénykőre, a Jókai Mór Emlékműhöz, majd innen az utolsó ellenőrző állomásra, Szentlélekre. Innen a feladat megoldása és egy kis pihenő után indulhatnak vissza a csapatok egy rövidített útvonalon Tardonára (Szentlélek - Buzgókő - Vízfő - Tardona). A táv odafele 12 km, visszafele 6-7 km. Tardonán a visszatérő csapatokat közös ebéd, Jókai bableves várja. 
Az első három helyezett csapat díjazásban részesül, külön gyermek és felnőtt kategóriában. A legjobban teljesítő felnőtt csapat a díj mellett egy évre megkapja a Jókai Emléktúra vándorkupáját. 
 
Információ a túráról: 
Időpont: minden év március utolsó szombatja
Nevezni reggel 7.30-tól lehet a tardonai sportpálya mellett található Szabadidőközpontban (Hunyadi utca vége), ahonnan a csapatok a nevezést követően meghatározott időközönként indulnak 
 
A nevezési díj 800,- forint/fő (ami tartalmazza a Jókai bablevest)
Gyermekeknek 14 év alatt a nevezési díj 600,- forint. 
Szentlélekről gyalogosan, illetve busszal is vissza lehet jönni. A buszt külön térítés ellenében lehet igénybe venni (Nevezésnél kedvezményes ár, helyszínen teljes árú.). 
 
Az eredményhirdetés és az azt megelőző rövid műsor 15.30-kor kezdődik
Este 20 órától zenés est, a Jókai Bál várja az érdeklődőket a Szabadidőközpontban 

Információ:
Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesülete
Tóth Krisztina 
Tel: +3620/975-1703
email: tardonaiegyesulet@gmail.com 
Egyesület adószáma: 18144064-1-05
 
 

„ Ez volt rendesen a kóborlásaim végcélja. Fél nap oda, fél nap vissza, délben tüzet rakni targallyból a szikla lonkáján, pirított kenyérrel, szalonnával fejedelmi lakomát csapni, s aztán kiülve a szédületes szikla párkányára, megküzdeni a lehetetlen (nekem lehetetlen) festői feladattal. Lábam alatt, az előtérben, a bükkfák koronáiból alkotott sötétség, s ahol ez végződik, egy mosolygó zúg, közepén a kis Tardona füstölgő kéményű, elszórt házikóival, körülvéve sárguló szőlőkertek kockáitól, zöld vetések csíkjaitól tarkálló dombokkal, melyek fölött a Bükköt folytató kormos-zöld hegyek emelkednek elő; ..." Jókai Mór: A tengerszemű hölgy