Köszöntjük Tardona község weboldalán!

Jókai Mór Emlékszoba és Tájház

Címe: Tardona, Jókai Mór utca 1. 
Az 1848-49-es szabadságharc után néhány hónapig a településen rejtőzött Jókai Mór. Bujdosásának állít emléket a református templommal szemben található Jókai Mór Emlékszoba és Tájház.  
A Jókai ház szomszédságában található a falu református temploma, ahol emléktábla jelöli azt a helyet, ahol az író istentiszteleteken helyet foglalt.

A Jókai Emlékház épülete az 1900-as évek elején épült, a korábban egy tűzvészben leégett iskola helyén, a református templommal szemben. Ez az épület adott helyet az iskolának, és ebben az épületben lakott a község tanítója is. Jelenleg az épület utcafront felőli szobájában található a Jókai Emlékszoba, amely Jókai Mór tardonai bujdosásának emlékét őrzi. Az emlékszobában kéziratok, korabeli kiadású könyvek, életrajzi kapcsolódású tárgyak találhatók. A szoba kiállítási anyagát képezi még egy reformkori asztal, szekrény, valamint a Temesvári Állami Páncélszekrény Gyárban készült páncélszekrény. Ezt a szekrényt használta a falu bírója, majd a postán kapott helyet és onnan került az Emlékházba. Szintén találunk itt Jókai köteteket, köztük a miskolci Rákóczi könyvtár által adományozott 100 kötetes Jókai sorozat, melyet 1896-1898 között a Révai testvérek adtak ki. A kiállítási anyag ékessége a Jókay Jolán által 1905-ben a tardonai református egyházközség számára adományozott cizellált ezüstkehely.
 
A tájházban a falu lakóinak régi berendezési és használati tárgyakait, a paraszti élet emlékeit helyezték el. A látogató betekinthet a helyi élet és történelem emlékeibe. A kiállítás anyagát a falubeliek adománya képezi, melynek többségét 1989-ben gyűjtötték össze lelkes tardonaiak. A lakószoba és a konyha berendezései mellett az Emlékház jelentős gyűjteménnyel rendelkezik a kender feldolgozásához szükséges tárgyakból. Található itt tiló, gereben, guzsalyok, szövőszék és más érdekességek. 
A korábban az iskola tantermének helyt adó teremben időszaki kiállítások kapnak helyet.
 
Továbbá a különteremben időszakos kiállítások láthatóak.
 
Csányi Benjámin, Csányi Julianna (Rácz Endréné) sírja a mai napig megtalálható a község temetőjében.