Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

Köszöntjük Tardona község weboldalán!

Jókai Mór Emlékszoba és Tájház

A ház előzetes bejelenkezés alapján látogatható! Bejelentkezni munkanapokon 8-17 óra között van lehetőség, a tervezett látogatást megelőzően minimum 1-2 nappal. Bejelentkezés:0630/773-52-93

 

Címe: Tardona, Jókai Mór utca 1. 
Az 1848-49-es szabadságharc után néhány hónapig a településen rejtőzött Jókai Mór. Bujdosásának állít emléket a református templommal szemben található Jókai Mór Emlékszoba és Tájház.  
A Jókai ház szomszédságában található a falu református temploma, ahol emléktábla jelöli azt a helyet, ahol az író istentiszteleteken helyet foglalt.

Nyitva tartás: a ház egyénileg látogatható, nincs állandó nyitva tartás, a tervezett látogatás előtt minimum 1-2 nappal jelentkezzen be. Bejelentkezni/időpontot egyeztetni a következő elérhetőségen tud: Pál Lilla 0630/773-52-93, munkanapokon 8-17 óra között.

 

A ház az 1900-as évek elején épült, azóta több alkalommal felújították, átépítették, kiegészítették. Eredeti funkciója kántortanítói lakás és elemi iskola.

Jelenleg az épületben több kiállítás is megtekinthető: az utcafronti szobában a Jókai Mór Emlékszoba került berendezésre, 3 helységben paraszti bútorokkal és használati eszközökkel berendezett Tájház kapott helyet (tisztaszoba, pitvar és kamra ).A nagyterem, ami eredetileg az "oskola" volt, ahol összevont osztályban tanultak a diákok, jelenleg egy mini tanteremnek ad otthont, ahol rendhagyó helytörténeti órákon lehet részt venni, valamint itt kapott helyet egy lakodalmas fal,  I-II. világháborús tardonai fényképek, bányászathoz köthető emlékek, egy helyi cipészmester használati tárgyai. A nagyteremben bükki ásványok, régészeti leletek és a környéken gyűjtött őskövületek is megtekinthetőek.

A Tájház gazdag kiállítási anyagát 1989-ben kezdte el gyűjteni a Honismereti Kör, a gyüjtőmunka folyamatos, mindíg bővül a kiállítás. Minden tárgy korábban a faluban volt haszálatban, sok közülük helyben készült. Egyedülállóan teljes eszköztárral rendelkezik a Tájház a kender feldolgozásához szükséges eszközökből, a kender-restától (amelyen a vetőmagot szitálták) a tilón, guzsalyon, szátyván át, egészen a kész végvászon simításához használt eszközig minden megtalálható itt.

A Jókai Mór Emlékszoba kiállítási anyaga minden ide látogatónak új információval szolgál, hiszen Jókai Mór mellett a közel másfél évig itt  bujdosó Telepy Károly festőről és a néhány hétig szintén itt rejtőző Muraközy János gerillakapitányról is megemlékezik. Az Emlékszobában őrizzük a Jókay Jolán által a Tardonai Református Egyháznak adományozott ezüst kelyhet, a Révai testvérek 100 kötetes Jókai sorozatát, valamint Muraközy János hadi csutoráját.

A bujdosókat istápoló tardonai nemesek sírjai a mai napig megtalálhatóak a község temetőjében, közülük Jókai Mór (és Muraközy János) vendéglátójának, Csányi Benjáminnak sírját 2018-ban Tardona Község Önkormányzata felújítatta.

Bővebb információ, aktualitások a Tájházról a "Jókai Mór Emlékszoba és Tájház" facebook oldalon elérhető! Itt tudnak érdeklődni a rendhagyó helytörténeti órákról is.